Förtydligande policy och säkerhet för juniorer/skolverksamhet

Ordinarie träningsvatten

• Från klubben till Djurgårdsbron.
  • Från klubben till Lilla Sjötullsbron.
  • Högertrafik enligt färdriktningen.
  • Vid hårt väder bör träningen bedrivas på land.
  • Rodd utanför dessa platser ska godkännas av föreningens styrelse.

Vad innebär ”hårt väder”?

• Vid åska och blixt får man ej vara på vattnet.
  • Roddare på vattnet bör ta sig till närmsta brygga om det börjar åska.
  • Avvakta ca 30minuter efter sista tecken på åska.
  • Ledare bedömmer aktuell vindstyrka, om den anses vara för hård får träning ske på land istället för vatten.
  • Juniorer och skolelever får ej ro i dimma.

Ledare

• Ledare ska alltid ha flytväst på sig i följebåten.
  • Ev. medföljande personer (t.ex. fotograf) ska ha flytväst på sig i följebåten.
  • SRF rekommenderar att ledare har mobiltelefon med sig i följebåten.
  • Bör i möjligaste mån bära föreningens kläder.
  • Bör genomgå intern och extern utbildning:
  • a) Första hjälpen.
  • b) Roddteknik och pedagogik.
  • c) Följebåt.
  • Ledare ska känna till antalet roddare på sjön samt ha uppsikt över samtliga roddare i sin grupp.
  • Trafikregler och hinder på vattnet ska informeras till alla nya roddare.
  • Ordna med SRs märkestagning.
  • Ledare i följebåt ska veta hur man förklarar för en roddare som har fallit ur sin båt hur man tar sig tillbaka upp i båten.
  • Ledare ansvarar för kontroll av båtar som används av ungdomar i åldern Junior C och D. Dvs. att båten är hel och korrekt monterad för att undvika olycka ute på vattnet.
  • För Junior A och B ansvarar roddaren själv men ledaren ska kunna svara frågor och hjälpa till vid behov.

Bryggan

• Bad från bryggan får endast ske då roddare ej är i närheten, samt under förutsättning att respekt visas för båtar som passerar i farleden.

Följebåt

• Innan första roddbåt sätts ner i vattnet ska följebåten vara startklar.
  • Livboj med säkerhetslina och åror/paddel ska alltid finnas i medföljande följebåt.
  • SRF rekommenderar att ledare ej lämnar bryggan om bensinnivån i tanken är under en fjärdedel.
  • Ledare som kör följebåt ska ha uppvisat för någon i styrelsen, eller av styrelsen utsedd person, att man behärskar följebåten.
  • Nycklar och bensin till följebåtar förvaras endast på angiven plats.
  • När följebåt lämnas utan uppsyn ska den vara fastlåst vid bryggan.
  • Ledare som kör följebåt ska följa angivna hastighetsbestämmelser, om inte nöden kräver annat.
  • Antalet båtar som en och samma följebåt får ansvara för, får uppgå till max 6 båtar/följebåt.

Skolrodd

• Flytväst är ett krav för alla deltagare som går i grundskolan genom skolverksamhet.
  • Flytväst rekommenderas för alla deltagare genom skolverksamhet och går i gymnasie eller på högskola.
  • Skolverksamhet bör ej ske på vattnet när vattentemperaturen är lägre än 10 grader.

Nybörjartillfällen/Roddskola

• Flytväst är ett krav för alla deltagare , 10-18år, vid rodd i 1x, 2- och 2x.
  • Flytväst är ett krav för alla deltagare , 10-14år, vid rodd i 4x, 4x+ samt inriggare.
  • Nybörjarverksamhet bör ej ske på vattnet när vattentemperaturen är lägre än 10 grader.

Övergripande regler för att ro på vattnet (Junior A-D)

• Alla ska kunna simma 200 meter.
  • När vattentemperaturen är under 10grader ska rodd ske i större båtar (ej 1x eller 2-) och endast om medföljande ledare kan vara med i båten, alternativt i följebåt inom ca 100m hela passet. Om det är flera båtar ute, måste de ro tillsammans eller ha varsin följebåt.
  • Flytväst är ett krav när vattentemperaturen är lägre än 12 grader vid rodd i 1x och 2-.
  • Önskvärt är att minst en person finns tillgänglig som bryggvakt vid varje träningspass.
  • Junior D- och C-roddare får bara ro på vattnet när ledare är närvarande.

Junior D (10-12år)

• Antal 1x & 2x får uppgå till max 3 båtar/följebåt eller 5 båtar/följebåt om båtarna ror tillsammans i grupp.
  • Antal 4x & 4x+ & 4- & 8+ får uppgå till max 3 båtar/följebåt.
  • Totalt antal båtar/följebåt får uppgå till max 4 båtar/följebåt eller 6 båtar/följebåt om båtarna ror tillsammans i grupp.
  • Flytväst är obligatoriskt för nybörjare, även vid rodd i inriggare. Som nybörjare räknas t.ex. en person som inte behärskar skevring av åra och då  riskerar att falla ur båten.

Junior C (13-14år)

• Antal 1x & 2x får uppgå till max 4 båtar/följebåt eller 6 båtar/följebåt om båtarna ror tillsammans i grupp.
  • Antal 4x & 4x+ & 4- & 8+ får uppgå till max 4 båtar/följebåt

Junior B - A (15-18år)

• Antal 1x & 2x får uppgå till max 6 båtar/följebåt.
  • Antal 4x & 4x+ & 4- & 8+ får uppgå till max 6 båtar/följebåt.
  • Totalt antal båtar/följebåt får uppgå till max 6 båtar/följebåt.
  • Flytväst rekommenderas för nybörjare, även vid rodd i inriggare. Som nybörjare räknas t.ex. en person som inte behärskar skevring av åra och då  riskerar att falla ur båten.

För att ladda ner detta i en PDF-fil klickar du här.

Uppdaterad: 2016-11-11 13:48
Skribent: Joakim Piela