Hoppa till sidans innehåll

Gant Rowing Race 2011 på Djurgårdsbrunnsviken

18 MAJ 2011 09:14
Även i år blev Gant Rowing Race en publiksuccé på Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm. Tävlingen, som genomfördes för andra året i rad av Stockholms Roddförening, är en roddtävling mellan internatskolorna i Lundsberg och Sigtuna.
  • Uppdaterad: 16 JUN 2015 22:37

Marknadsföring av evenemanget

Gant satsar hårt på rodd och marknadsförde tävlingen mycket aktivt genom ett antal tidningsartiklar, distribution av en Gant-tidning till alla prenumeranter av Svenska Dagbladet samt en utställning av roddmiljöer i NK:s ljusgård med bland annat en Empacher-scullerfyra i trä. Inför tävlingen hade Gant även i år framtagit en helt nydesignad roddkollektion som uppvisades i samband med NK-utställningen och tävlingen.

 

Inramning av tävlingen

En hel tältstad hade byggts upp på gräsplanen framför Sjöhistoriska museet på Djurgården. Det största tältet hade plats för 400 VIP-gäster och var inrett med snygga möbler och roddtillbehör. Det var många gamla elever från Lundsbergs skola eller Sigtunaskolan Humanistiska Läroverk som nappat på inbjudan från Gant och kom för att heja fram sina favoriter i båtarna. En av dem var kung Carl XVI Gustaf som en gång i tiden gått i skola i Sigtuna. Som moderator och kommentator hade Roberto Vaccio anlitats från TV. Han fick stöd av expertkommentatorn Henrik Nilsson som har erfarenhet att kommentera rodd på Eurosport. Stockholms Roddförening som fått uppdraget att genomföra den tävlingstekniska delen av evenemanget ställde upp med tjugo funktionärer i form av banläggare, domare, speaker i följebåt, båtförare, måldomare, tidtagare, budbärare, båthållare, kontrollkommision, båtplats- och bryggvakter samt tävlingsledare.    

Utöver roddföreningens båt hade huvudarrangören hyrt in fyra RIB-båtar som svarade för ordningen på sjön. Fyra kamerateam fanns utplacerade på tävlingsområdet och filmade oavbrutet arrangemanget. En bildproducent som satt i en stor TV-buss valde ut den film som skulle visas på två storbildsskärmar för uppskattningsvis 5000 åskådare som trängdes vid VIP-området, båtplatsen och målet.  

 

Tävlingen

Första starten gick klockan 13.00 och sista starten 15.00. Gant hade ordnat med ett beslut från Länsstyrelsen så att Djurgårdsbrunnsviken var avstängd för båttrafik mellan klockan 12 och 18. Två RIB-båtar såg till att inga motorbåtar kunde ta sig förbi avstängningen. Metrologerna hade prognostiserat mulet väder och regnskurar men vädret var mycket bra under hela tävlingsdagen, sol från en blå himmel och svag vind. Länsstyrelsens beslut om avstängning av båttrafiken var till stor hjälp i det fina vädret så att loppen kunde genomföras utan störningar från svallvågor.

 

Klasser och tränare

Tävlingen bestod av sju lopp som genomfördes med tjugo minuters mellanrum. Efter varje lopp blev det prisutdelning och intervjuer med segrarna till glädje för den vinnande skolans supportrar. De tävlande deltog i klasserna singel, dubbel och fyra med styrman för såväl flickor som pojkar samt ett sjunde och eventuellt utslagsgivande lopp i mixed fyra med styrman.

Eleverna i Lundbergs skola var specialtränade av Kenth Nordh från Svenska Roddförbundet och eleverna i SSHL var tränade av Tobias Wallerius från Stockholms Roddförening.

 

Resultat

Det visade sig att Lundsbergs skola hade de bästa kvinnliga roddarna och vann alla klasserna för flickor. Dessutom dominerade och vann Lundsberg samtliga klasser i fyra med styrman. Det var bara i singel sculler och dubbelsculler för pojkar som Sigtuna tog sina segrar efter jämna och mycket hårda lopp ända fram till mållinjen. Publiken kunde via storbildsskärmarna följa samtliga lopp från start till mål.

Efter det sista loppet konstaterades det att Lundsberg vunnit totalt med fem segrar mot Sigtunas två segrar. Vid den efterföljande prisutdelningen fick Lundsberg motta priset till bästa skola.

 

Se fullständig resultatlista här.

 

Nästa år planerar Gant att göra något riktigt stort av Gant Rowing Race. Det är nämligen 100 år sedan de olympiska roddtävlingarna hölls på Djurgårdsbrunnsviken. Diskussioner förs med Sveriges Olympiska Kommitté för att få till en riktig jubileumsregatta. 

 // Bosse Berglund

Skribent: Joakim Nilzon-Piela

Postadress:
Stockholms RF - Rodd
Joakim Piela, Bastugatan 4
11820 Stockholm

Besöksadress:
Lidovägen 22
11525 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686610144
E-post: ordforande@stockholm...

Se all info