Hoppa till sidans innehåll

Säkerhetsbestämmelser vid rodd på vatten


Nedanstående bestämmelser är ett sammandrag av Svenska Roddförbundets säkerhetsbestämmelser (2010-08-22) och är anpassade till Stockholms Roddförening.

 

 1. Stockholms Roddförenings farvatten för daglig rodd är mellan Djurgårdsbron och utloppet till Stora Värtan samt sjön Magelungen. Vid rodd utanför dessa områden ska särskild försiktighet iakttas. För långturer gäller SRFs långtursreglemente.

 2. Håll till höger i färdriktningen när du möter andra båtar. Detta gäller även i Djurgårdsbrunnskanalen.

 3. I styrmanslösa båtar måste du ofta vända dig om för att kontrollera att du inte riskerar att kollidera med andra båtar, bojar, prickar, bryggor eller andra hinder.

 4. Visa hänsyn till yrkestrafiken och andra båtar. Tänk på att sightseeingbåtar måste hålla en viss lägsta hastighet för att kunna styra.

 5. När du ror från båthuset upp till Djurgårdsbron ska du hålla dig nära Ladugårdslandet. Från Djurgårdsbron mot båthuset ska du ro nära Skansenlandet. Det är inte tillåtet att ro i en rät linje från båthuset till 5/7-knopsbojen vid Kungliga Motorbåtklubben.

 6. Rodd efter mörkrets inbrott ska undvikas.

 7. Du är personligen ansvarig för din egen säkerhet och är skyldig att kontrollera att den båt du använder är i gott skick för rodd.

 8. Junior D- och C-roddare får bara ro när ledare är närvarande.

 9. Du är personligen ansvarig för din hälsa och att du är i sådan fysisk form att du inte riskerar att drabbas av akut sjukdom under rodd på grund av förhållanden som var kända innan du satte dig i båten.

 10. Du måste kunna simma 200 meter med kläder för att få ro – eller styra – någon av föreningens båtar.

 11. Kontrollera alltid att det finns ett säkerhetsband mellan hälen på fotsparken och fotsparkens undersida.

 12. Föreningens båtar får inte användas för flera personer än vad de är avsedda för.

 13. Vintertid – 15 november till 15 april - är rodd i singel och tvåa utan styrman generellt förbjuden om följebåt ej medföljer. Följebåt skall även medfölja om rodd sker i andra båttyper utanför Lilla Sjötullsbron eller utanför Djurgårdsbron.Vana tävlingsroddare får dock ro i kanalen under denna tid utan följebåt. Tänk på att det även före och efter dessa datum kan vara mycket kallt i vattnet.

 14. Flytvästar bör användas vid långturer och vid rodd vintertid.

 15. Vid roddinstruktion för skolungdomar under 15 år ska flytväst alltid användas av ungdomarna. 
Var rädd om dig!
Hälsar Styrelsen

Ladda ned som pdf

Uppdaterad: 01 APR 2018 15:18 Skribent: Joakim Piela

Postadress:
Stockholms RF - Rodd
Joakim Piela, Bastugatan 4
11820 Stockholm

Besöksadress:
Lidovägen 22
11525 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686610144
E-post: ordforande@stockholm...

Se all info